Devamı
    Ana SayfaEğitimMektup Yazıyoruz.

    Mektup Yazıyoruz.

    Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mektubu iletişim aracı olarak kullananların sayısı azalmış, artık bu yöntem yerine e-posta yazılmaya, cep telefonuyla mesajlaşılmaya, anında iletişim kurulabilecek yöntemler tercih edilmeye başlanmışsa da el yazımızla yazdığımız, postaneye gitmemiz yani daha çok zaman ayırıp emek vermemiz gerektiği, gözümüz yollarda ha geldi he gelecek diye beklediğimiz mektupların yeri elbette dolmaz.

    Mektupta sizden bir şeyler alıcıya mutlaka geçer, bu yüzden mektup en güzel yazılı ifade şekillerinden biridir. Yazacaklarınızın belki de yıllarca saklanacağını düşünmek de bambaşkadır. Bu nedenle hala bu haberleşme yolunu tercih edenler veya bunu sadece nostaljik olması açısından kullananlar için mektup nasıl yazılır, nelere dikkat etmek gerekir; bunlara değinelim.

    Öncelikle mektubu kime, hangi amaçla göndereceğinize göre değişmekle birlikte aslında mektup yazmak göründüğü kadar kolay değildir. Çünkü söylemek istediklerinizi doğru ifade etmek, yanlış anlaşılmamalara mahal vermemek için dikkatli olmak, karşı tarafı zora sokmamak adına el yazınıza dikkat etmek vs. gibi özen gerektirir.

    Mektup hitap bölümüyle başlar, konuya giriş yapılır, gelişme bölümünde ayrıntılara girilir, son paragrafla söylenecekler toparlanır ve veda cümleleriyle bitirilir.

    Hitap bölümünde kullanacağımız kelimeler mektubu yazdığımız kişi ya da kurumlara bağlıdır; samimiyetimize göre şekillenir. Canım arkadaşım, sayın yetkili, sevgili kardeşim gibi hitaplarla mektuba başlanabilir. Hitap, sayfanın sol üst kısmına giriş bölümünden önce yazılır, virgül konur ve sonra alta, yeni bir paragraf açılarak giriş bölümüne geçiş yapılır.

    Giriş bölümünde ise eğer daha önceden aldığınız bir mektuba cevap yazıyorsanız ondan bahsedebilirsiniz, ilk siz yazıyorsanız direk bahsetmek istediğiniz konuya giriş yaparsınız, ya da resmi bir kuruma yazıyorsanız, mektubu yazış amacınızı belirtirsiniz.

    Gelişme bölümünde mektubu samimi olduğunuz birine yazıyorsanız kendinizden, hayatınızdan bahsedebilirsiniz. Son zamanlarda yaptıklarınızdan, paylaşmak istediklerinizden… Örneğin mektup yazmayı çok seven biri olarak ayrıntılara çok girerim, bolca tasvir ederim ki karşımdaki gözünde canlandırabilsin, kafasında resmedebilsin. Resmi bir mektup yazıyorsanız ise konuyu daha ayrıntılı bir şekilde mektubun yazmanızın nedenini, talebinizi ya da şikayetinizi birkaç paragrafa yayabilirsiniz.

    ilginizi çekebilir :  Böbreklerimizin sağlığını korumak için ne yapıyoruz?

    Sonuç bölümü ise mektubu toparlayıp bir sonuca bağladığınız; dileklerinizi, isteklerinizi veya selamlarınızı ilettiğiniz kısımdır. Mektubun en altına isminizi, isterseniz imzanızı atabilirsiniz ve sağ üst köşeye tarih koyabilirsiniz.

    Mektubu yazdıktan sonra bir zarfa koyup zarfın arkasında sağ alt tarafa göndereceğiniz kişinin isim soy ismi ve altına adresi yazılmalıdır. Zarfın sol üst köşesine ise kendi isim ve soy isminizle birlikte adresinizi yazmalısınız. Kendi adresinizi yazmadan da mektup kabul ediliyor ancak karşı tarafa gitmediği zaman adresiniz var ise size geri geliyor mektup, bu açıdan önemli. Mektup ücretleri yurtiçi, yurtdışı ve zarfın kaç gram geleceğine göre değişmekle birlikte uygun yine de (2-4 lira civarı). Eğer pulunuz varsa siz de yapıştırıp birçok yerde görebileceğiniz sarı mektup kutularına atabilirsiniz. Yok ise postaneden kısa sürede bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

    Sponsor
    Yapıyoruz
    Yapıyoruz
    Elinden geldiği kadar sizlere burada çeşitli bilgiler hazırlayıp sunacaktır.

    1 Yorum

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bunlarıda Okuyabilirsiniz